Híreink & bejegyzéseink

AlmaLinux 8.7 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 8.7 elérhető

Jó hírunk van az AlmaLinux használóinak! Az AlmaLinux OS Alapítvány büszkén jelenti be az AlmaLinux OS 8.7 verzió - “Stone Smilodon” kódnevű - kiadás megjelenését.

Turbózza fel weboldalát CDN segítségével blog OG kép

Turbózza fel weboldalát CDN segítségével

Beszéljünk valamiről, ami szinte minden egyes weboldal számára fontos: a sebesség optimalizálásáról. Ahhoz, hogy erről beszélhessünk, meg kell említenünk egy lényeges kulcsszereplőt: a CDN-t. A CDN fontos szerepet játszik a webhely sebességének optimalizálásában. Sokan azonban nem ismerik, hogy egy tartalomszolgáltató hálózat (CDN) hogyan befolyásolja a sebesség optimalizálását.

Pár szóban a dedikált szerverekről blog OG kép

Pár szóban a dedikált szerverekről

A dedikált szerver vagy dedikált szerver hosting pontosan az, mint a neve is sugallja: egy teljesen az Ön weboldalának szentelt szerver.

Megjelent a Kubuntu 22.10 blog OG kép

Megjelent a Kubuntu 22.10

A Kubuntu csapat örömmel jelenti be, hogy megjelent a Kubuntu 22.10 kiadása, amely a “gyönyörű” KDE Plasma 5.25 verziójával érkezik, amely egyszerű, de erőteljes is egyben.

Alapvető szempontok tárhely választáshoz blog OG kép

Alapvető szempontok tárhely választáshoz

Ha kisvállalkozóként weboldala van, vagy személyes blogja, viszonylag alacsony látogatószámmal (egy nagy forgalmú oldalhoz képest), a klasszikus osztott tárhely valószínűleg a legideálisabb megoldás az Ön számára.

Domain név útmutató blog OG kép

Domain név útmutató

A domain név az, amit a webböngésző címsorába ír be, amikor meg akar látogatni egy webhelyet, ha nem a webszerver IP-címét adja meg. A domain nevek lehetnek alfanumerikusak, ami azt jelenti, hogy betűket és számokat, valamint néhány nagyon korlátozott jelet is tartalmazhatnak.

Tippek domain neved biztonságának megőrzéséhez blog OG kép

Tippek domain neved biztonságának megőrzéséhez

A domain név egy cég (vagy akár magánszemély) egyik legfontosabb és legértékesebb eszköze. Ha elveszíti felette az ellenőrzést a regisztráció elévülésével, vagy csalás, illetve hacker támadás miatt, akkor elveszítheti weboldalának teljes forgalmát, aminek a felépítése akár évekig is eltarthatott.

Hogyan tartsd biztonságban szervered blog OG kép

Hogyan tartsd biztonságban szervered

Mivel a kiberbűnözői tevékenység nem csak növekszik, hanem egyre kifinomultabbá is válik, az IT rendszerek megvédése mindenki szervezet számára prioritást élvez. Azok számára, akiknek dedikált szervereket (vagy VPS-t) kell használniuk, még nagyobbak a kibertámadás áldozatává válás lehetséges következményei. Itt megosztunk néhány egyszerű ötletet a biztonság fokozására.

Hogyan birkózunk meg a DDOS támadásokkal blog OG kép

Hogyan birkózunk meg a DDOS támadásokkal

Napjaink internetének egyik legégetőbb problémája a DDoS támadások. Mivel botnetek felhasználásával viszonylag olcsón lehet támadást indítani, azonban mivel a célzott szolgáltatónál már nagy mennyiségben érkezik a támadó forgalom, annak kiszűrése - úgy, hogy a szolgáltatások végig elérhetőek maradjanak - nem feltétlenül triviális.

Ext2/3 konvertálása EXT4-re blog OG kép

Ext2/3 konvertálása EXT4-re

A Linux Ext2 és Ext3 fájlrendszere mára elavulttá vált, azonban sajnos még találkozni olyan szerverekkel ahol ezeket használják. Itt az ideje átalakítani a régi fájlrendszereket a legújabb, EXT4-re. Az Ext4 fájlrendszer gyorsabb és megbízhatóbb, mint a korábbi verziók.

SWAP fájl készítése Linuxon blog OG kép

SWAP fájl készítése Linuxon

A Swap egy olyan lemezterület (vagy fájl), amelyet akkor használnak fel az operációs rendszerek, ha a fizikai RAM megtelik, vagy kezd megtelleni. Ha egy Linux rendszerben kezd elfogyni a memória, a kernel elkezdi az inaktív (régen vagy egyáltalán nem használt) memória területeket elhelyezni a SWAP területre, ezzel is memóriát szabadítva fel.

cPanel eltávolítja a Horde webmailt blog OG kép

cPanel eltávolítja a Horde webmailt

Pár nappal ezelőtti bejelentés alapján a cPanel (előreláthatólag 2022. decemberében vagy 2023. januárban érkező) 108-as verziójában eltávolításra került a népszerű Horde webmail, így a jövőben csak a Roundcube integrálására fókoszulnák.

Google Fonts és a GDPR megfelelőség blog OG kép

Google Fonts és a GDPR megfelelőség

Még idén januárban a müncheni regionális bíróság 100 eurós kártérítés megfizetésére kötelezte egy webhely üzemeltetőjét, amiért weboldalára a Google Fonts betűtípusokat a Google CDN-ből ágyazta be, így a látogatók beleegyezése nélkül továbbította az IP címeket a Google-nek.

Hogyan gyorsíthatjuk weboldalunkat blog OG kép

Hogyan gyorsíthatjuk weboldalunkat

Az osztott tárhely nagyszerű kis, mérsékelt forgalmú weboldalak számára, de kezdő tárhelycsomagként soha nem fogja ugyanazt a sebességet és teljesítményt nyújtani, mint a VPS, a felhő vagy a dedikált szerver. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem tehet a megosztott tárhelyen működő webhely felgyorsítása érdekében, ha a betöltési és válaszidők lassúak. Ha a webhelye sebességének optimalizálásának módjait keresi, itt van, hogyan teheti meg.

5 különböző fajta webtárhely megoldás blog OG kép

5 különböző fajta webtárhely megoldás

Ha WordPress weboldalt szeretne készíteni és futtatni, szüksége lesz webtárhelyre.

Útmutató email tárhely választáshoz blog OG kép

Útmutató email tárhely választáshoz

Számos ingyenes e-mail szolgáltató áll rendelkezésre, amelyet akár vállalkozása számára, akár magáncélra használhat. Bár az ötlet, hogy nem kell egy fillért sem fizetni, csábító lehet, azonban ezeken a platformokon létrehozott email címek egyáltalán nem professzionálisak, ezen kívül rengeteg limitációja lehet, vagy éppen adatbiztonsági kérdések merülnek fel.

7 módszer adataid biztonságossá tételére blog OG kép

7 módszer adataid biztonságossá tételére

Ahogy Clive Humby mondta, az adat az új olaj. Olyan értékes árucikk, hogy a kiberbűnözők mindent megtesznek, hogy megszerezzék. Ha pedig sikerül, akkor zsarolásra használják, és a sötét weben eladják más bűnözőknek. Ha ez nem lenne elég aggasztó, az eszközök, amelyekkel megpróbálják megszerezni, szintén pusztítást okozhatnak. Egész rendszereket fertőznek meg rosszindulatú szoftverekkel, zsarolóprogramokkal teljesen offline állapotba hozzák a rendszereket, és kifinomult technikákat alkalmaznak a bejelentkezési adatok ellopására, vagy durva erőszakkal jutnak be. Ma már minden cégnek kötelessége, hogy biztonságban tartsa adatait. Íme néhány módszer a sajátjainak megerősítésére.

Hogyan segít a felhő csökkenteni az energiaszámlákat és az IT-költségeket? blog OG kép

Hogyan segít a felhő csökkenteni az energiaszámlákat és az IT-költségeket?

A legutóbbi felmérések szerint az EU-ban a vállalatok energia számlái négyszeresére emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és további emelkedés várható. A zsugorodó piaccal együtt ezek sok cég jövőjét veszélyeztetik. Az energiaszámlák csökkentésének és az informatikai megtakarításoknak egyik módja a felhőbe való áttérés. Itt megvizsgáljuk az előnyöket.