3+1 dolog, ami elengedhetetlen a sikeres weboldal elkészítéséhez

Aki saját weboldal készítésén töri a fejét, az minden bizonnyal alapvető célként tűzte ki maga elé a sikert. Nem véletlenül, hiszen egy jó honlap tökéletesen kiszolgálhat bármilyen vállalkozást, hozzájárulhat annak sikeréhez, miközben megalapozhat a jövő számára is.

Sajnos a sikeres weboldal elkészítésének nincs egyértelmű receptje, ellenben vannak olyan elemek, amelyek nélkül gyakorlatilag lehetetlen jó eredményeket elérni.

Az alábbiakban ezért összegyűjtöttünk 3+1 dolgot, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy weboldalunk minden olyan háttérelemet megkapjon, ami elengedhetetlen a népszerűséghez.

1. Domain név

Bár ezen a listán a legkevésbé fontos, a nagy egészet nézve azonban sokan bele sem gondolnak abba, hogy a jó domain név kiválasztása már önmagában kulcs lehet a sikerhez.

SEO szempontból a domain ma már nem olyan fontos, mint sok-sok évvel ezelőtt, de az erőteljességre és az egyediségre így is oda kell figyelni, valamint olyan tulajdonságokra, hogy lehetőleg minél rövidebb legyen, illetve a megjegyezhetősége miatt se kelljen aggódni.

Tucatjával ismerünk például Magyarországon is olyan sikeres honlapokat és webáruházakat, amelyek teljesen értelmetlen névvel rendelkeznek, az erőteljes brandépítésnek köszönhetően mégis sikerült kiemelkedniük a sorból.

Ha tehát adott egy jó név, illetve hozzá egy jó domain, az nagyon sok esetben már önmagában nagyszerű fundamentum lehet a sikerességhez.

2. Webtárhely

Ha csak az alapokat és csak a hátteret nézzük, egy jó weboldalhoz nemcsak domain névre, hanem webtárhelyre is szükségünk lesz. Nagyon lényeges, hiszen ez szolgál ki gyakorlatilag minden elképzelésünket a honlap kapcsán.

Hogy miért? Mert a webtárhely biztosítja a helyet a honlap fájljainak, az erőforrást ahhoz, hogy elképzeléseink megvalósulhassanak és a felhasználók gyorsan elérhessék az általuk keresett tartalmakat, termékeket, illetve szolgáltatásokat, miközben a biztonsági kérdésekben, valamint a cégarculat tekintetében is fontos szerepet kap, elég csak a saját céges levelezés bonyolítására gondolni.

Egy jó webtárhely tehát rengeteg szempontból lehet lényeges a sikerhez, azonban fontos kiemelni, hogy messzire kerüljük el az ingyenes megoldásokat, hiszen azok csak egy nagyon kis szeletét tudják biztosítani annak, amit egy fizetős webtárhely.

Ilyen esetekben ráadásul nemcsak biztonságosabb, funkciókban gazdagabb megoldást kapunk, hanem ráadásként még spórolhatunk is, hiszen valahol ajándék domaint és egyebeket kapunk a pénzünkért cserébe.

3. Weboldal motor

A megfelelő domain és webtárhely párosa elengedhetetlen egy sikeres weboldal hátteréhez, de önmagukban kevésnek tekinthetők. Ahhoz, hogy valami látványos és hasznos dolog is születhessen, ahhoz elengedhetetlen a megfelelő weboldal motor kiválasztása.

Aki igazán eredeti dolgokra vágyik, az itt vélhetően az egyedi fejlesztés felé orientálódik majd, de kis- és közepes vállalkozások kiszolgálására tökéletesen elegendőek az olyan tartalomkezelő keretrendszerek is, mint amilyen például a Wordpress.

Ezek a megfelelő kiegészítők telepítésével minden szempontból jól konfigurálhatók, és helyes választás esetén nem okoz gondot egy ideális honlapstruktúra vagy éppen egy jó webdizájn felépítése, amelyek szintén lényegesek a sikerhez, de ha jó weboldal motort választunk, akkor az egyik automatikusan következik majd a másikból.

A teljesen ingyenes megoldásoktól itt is érdemes távol tartani magunkat, és bár maga a Wordpress nem kerül pénzbe, ha viszont igényesen testre szabható sablonokat, illetve megfelelő funkciókat akarunk csatolni hozzá, a kiegészítőknél már érdemes inkább a fizetős megoldások felé kacsintgatni a siker érdekében.

+1. Megfelelő tartalom

Egy már elkészült honlap sikerét semmi sem tudja jobban meghatározni, mint a megfelelő tartalom. Nemcsak a marketing és a SEO épül fel erre, hanem az is, hogy a látogatókra mekkora hatást gyakorlunk a szövegekkel, hiszen itt rögtön kiderül számukra: az adott helyen valóban értenek-e a témához vagy sem.

Az emberek ugyanis ott költenek, ahol meggyőzik őket erről, ha pedig a tartalom írásakor nemcsak a hasznosságra és az igényességre törekszünk, hanem a keresőoptimalizálási alapelvekre is, akkor az masszív alapot biztosíthat a hosszabb távú sikerhez.