A domain regisztrációs folyamat lépésről-lépésre

Egy saját weboldal elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő webtárhely mellett egy domain is a rendelkezésünkre álljon. A domain név az, amelyet a böngésző címsorába kell gépelni ahhoz, hogy a látogatók eljuthassanak honlapunkra.

Egyfajta egyszerűsített azonosítóról van szó, aminek kiválasztása minden esetben gondos tervezést igényel. Hogy mi a teendő akkor, ha kiválasztottuk a weboldalunkhoz illő domain nevet? Az alábbiakban ezt a folyamatot írtuk le lépésről-lépésre!

Az első teendő a domain foglaltságának ellenőrzése

A regisztrációs folyamat legelső lépése minden esetben az, hogy ellenőrizzük: az általunk kiválasztott domain név szabad-e még. Ezt egy nyilvános adatbázisból tehetjük meg, így például a hivatalos domain nyilvántartó oldalán elérhető foglaltság ellenőrző is ideális ehhez.

Válasszunk regisztrátort

Ha találtunk egy szabad domain nevet, a regisztráció következő lépése, hogy úgynevezett regisztrátort választunk hozzá. Itthon több szervezet is foglalkozik ezzel. Hogy melyiket választjuk, csak rajtunk múlik, de nem árt jól dönteni, mert a regisztrátorral kell szerződnünk, tőle kapjuk a számlát, ő intézi majd a nevünkben a kommunikációt a Nyilvántartóval és így tovább.

Ellenőrizzük a Domainregisztrációs Szabályzatot

Mivel sem a regisztrátor, sem a Nyilvántartó nem köteles ellenőrizni azt, hogy a kiválasztott domain név megfelel-e az éppen hatályos jogszabályoknak, ezért érdemes nekünk átfutni a Domainregisztrációs Szabályzatot. Ha kétségeink vannak, ilyenkor még módosíthatunk a kiválasztott domain néven!

Kössük meg a szerződést

Amint kiválasztottuk a regisztrátort, meg kell bíznunk őt azzal, hogy foglalja le nekünk a kívánt domaint és intézze el a teljes regisztrációs folyamatot. Ehhez ma már az esetek döntő többségében elegendő az online szerződés.

Fizessük ki a domain nevet

Miután megkötöttük a szerződést, a regisztrátor kiállítja számunkra az első számlát, amely egyéb rendelkezés híján 2 évre foglalja le számunkra az adott nevet. A számla kiegyenlítése átutalással vagy közvetlen bankkártyás tranzakcióval is történhet.

Megtörténik a feltételes használatba adás

Ha kifizettük a domain név regisztrációjának költségeit, megtörténik annak feltételes használatba adása. Erről a regisztrátor küld értesítést, általában néhány órán belül, de vannak esetek, amikor egy munkanapot is várni kell rá. A használatba adás ilyenkor azért feltételes, mert a Nyilvántartó elvégzi az alapvető technikai ellenőrzéseket.

Az igénylőknek ilyenkor jellemzően semmi dolguk sincs azon túl, hogy türelmesen várnak. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a leendő tulajdonos névszervereket akar üzemeltetni. Ha a domainnel probléma van, azt a Nyilvántartó jelzi a regisztrátor számára, és mindaddig nem készül el a végleges regisztráció, amíg a hibát ki nem javítják.

A végleges használatba adással zárul a folyamat

Amennyiben a domain feltételes átadását követően 8 napon belül semmilyen panasz nem érkezik, megtörténik annak végleges regisztrációja, ezzel egyetemben pedig a végleges használatba adás is.

Természetesen a domain névvel kapcsolatban később is lehet panasszal élni, ez azonban többségében nem jellemző. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor valaki direkt jogszabályellenes cselekedetet akar végrehajtani a kiválasztott domainnel.