Mindent a webtárhely működéséről

Egy saját weboldal minden vállalkozás számára presztízskérdés. Hogy elkezdődhessen a fejlesztés, illetve publikálható legyen a honlap, ahhoz alapvetően két fontos dologra van szükség: egy jól megválasztott domain névre, valamint egy webtárhelyre.

Bár mindkettő kiválasztásához nagy körültekintés kell, azonban a webtárhely megvásárlása előtt sokkal többen elbizonytalanodnak, hiszen rengeteg olyan kérdésre kell válaszolni a döntés előtt, ami bizonyos ismereteket igényel.

Rengetegen már az alapoknál elakadnak, így nem tudják, hogy miért olyan fontos a webtárhely, egyáltalán miért van szükség rá, illetve hogyan működik a gyakorlatban!

Hogy könnyebb legyen eligazodni a tárhelyhez kapcsolódó útvesztőkben, most egy szakmai cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, illetve tapasztalataink felhasználásával rengeteg gyakorlati tanácsot is adunk ahhoz, hogy ne csak megértsük a tárhely működését, hanem vásárláskor garantáltan a megfelelőt tudjuk kiválasztani.

Mit nevezünk webtárhelynek és miért olyan fontos egy honlap esetében?

Kezdjük az alapoktól a kérdések megválaszolását. A webtárhely valójában nem más, mint egy olyan tárhely, amelyen a weboldalunk kiszolgálásához elengedhetetlen adatokat tudjuk tárolni.

A legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, mint egy számítógép merevlemezét, amelyen adatokat, fájlokat, programokat tárolhatunk, és megfelelő környezetben – azaz komplett rendszerben – utóbbiakat még futtathatjuk is.

A webtárhely azonban több szempontból is különbözik a számítógépek merevlemezétől, hiszen míg azok – normál esetben – csak lokálisan érhetők el, azaz hálózat nélkül kizárólag mi láthatjuk a rajta tárolt tartalmakat, addig a tárhely lényege éppen az, hogy a megfelelő domain néven keresztül bárki hozzáférhessen.

Elmondható ugyanis, hogy a webtárhely egy olyan szervergép merevlemeze, amely folyamatosan csatlakozik a világhálóra, és akár nagyobb mennyiségű adatot is tartalmazhat, amelyek általában egy domain névhez vannak hozzárendelve.

Amennyiben tehát valaki a megvásárolt domain nevünket beírja a böngésző címsorába, az a hozzá kapcsolódó webtárhely tartalmát jeleníti meg.

A tárhelyszolgáltatók feladata, hogy a webtárhely bérlője egy online felületen – például cPanelen – vagy FTP-n keresztül bármikor hozzáférhessen a tartalmakhoz, módosíthassa, törölhesse, bővíthesse azokat.

Röviden tehát: webtárhely nélkül nincs weboldal, hiszen a saját tartalmak feltöltésének lehetősége mellett ezen keresztül futnak a honlapot kiszolgáló keretrendszerek is, mint például a Wordpress, a Joomla és társaik.

Hogyan működnek a webtárhelyek?

Bár az imént több helyen is érintettük a témát, azonban most, hogy már ismerjük a webtárhelyek sajátosságait, itt az ideje egy kicsit jobban megérteni működésüket.

Azt már fentebb említettük, hogy amennyiben a böngésző címsorába beírjuk a kiválasztott domain nevet, akkor a szoftver egy online adatbázis segítségével a kapcsolódó IP címhez irányítja a felhasználókat, amely egy webtárhelyhez kötődik.

Amennyiben a webtárhely tartalmaz telepített és kialakított honlapot, akkor a kapcsolódó fájlok ezen keresztül letöltődnek a számítógépre, és a böngészőn megjelenik előttünk a weboldal.

Ez a folyamat optimális esetben nem vehet igénybe többet néhány másodpercnél. Amennyiben hosszabb, és nem az internetkapcsolattal van probléma, akkor vagy a weboldal optimalizálása nem sikerült megfelelően, vagy a webtárhellyel vannak erőforrásbéli problémák.

Bár a webtárhelyeknek több típusuk létezik – van, amikor egy szerver komplett erőforrása a miénk, máskor azonban osztoznunk kell ezen –, az alapvető funkciók tekintetében működésük nem különbözik.

Ennek megfelelően egy ilyen tárhelyre is lehetőségünk nyílik szoftvereket telepíteni. Közülük is a legáltalánosabb a weboldalak vagy a webshopok felépítését kiszolgáló motor, illetve tartalomkezelő rendszer, mint amilyen például a fentebb már említett WordPress.

Utóbbit nem véletlenül említjük olyan sokszor, hiszen az egyik, ha nem a legnépszerűbb weboldal készítő- és kezelő rendszer, ami nagyobb technikai tudás nélkül is könnyedén használható, sőt a legtöbb tárhelyszolgáltató ingyenes telepíthetőséget ajánl, ami alaposan megkönnyítheti a kezdők dolgát.

Milyen webtárhely típusok vannak?

Hogy a webtárhelyek működését alaposabban is megérthessük, fontos lehet tisztában lenni típusaikkal. Mindez annak ellenére is igaz, hogy felhasználói oldalról nincs köztük sok különbség, de technikai szempontból már annál több!

Osztott webtárhely

Az osztott tárhely a legjobb ár-érték arányt kínáló alternatíva, ami a működés szempontjából azért lehet fontos, mert ilyenkor egy szerveren több tárhely osztozik, ami az erőforrások eloszlására is hatást gyakorolhat.

Bár a szolgáltatók gondosan ügyelnek rá, hogy ne fordulhasson elő lassulás a tárhelyen osztozó felhasználók között, ettől függetlenül azonban nagyobb vállalkozásoknak így sem ajánlott, induló cégeknek, kisebb forgalmú weboldalaknak vagy blogoknak azonban a legjobb megoldás.

Dedikált webtárhely

A dedikált webtárhely az osztott változat ellentétje, azaz ilyenkor a tárhelyet kiszolgáló szerver teljes erőforrása a felhasználó birtokában van, így a weboldal gördülékenyebben, lassulásoktól mentesen, gyorsan és stabilan áll az ügyfelek rendelkezésére.

Nyilván költségesebb alternatíva, de egy nagyobb vállalkozás, különösen egy webshop számára elengedhetetlen a dedikált webtárhely alkalmazása, pláne a biztonságosabb és optimalizálhatóbb háttér miatt.

VPS webtárhely

A VPS webtárhely röviden az osztott és a dedikált alternatívák között helyezkedik el. Működéséről azt kell tudni, hogy ilyenkor egy fizikai szerveren több virtuális szervert hoznak létre, amelyek képesek egymással párhuzamosan, illetve egymástól függetlenül működni.

Valójában ezek a kis virtuális szerverek olyanok, mint a dedikált tárhelyek, csak kisebb kompromisszumokat követelnek, emiatt folyamatosan növekvő vállalkozásokhoz, sőt webshopok számára egyaránt jó döntésnek bizonyulnak.

WordPress webtárhely

Bár minden tárhely WordPress webtárhely is egyben, azonban egyre többször alkalmazzák ezt a megkülönböztetést azokra a szolgáltatásokra, amelyeket célzottan a kérdéses tartalomkezelő rendszer futtatására optimalizáltak, sőt több olyan extra is járhat hozzájuk – licencek, sablonok –, amelyek megkönnyítik a minőségi WordPress weboldal kialakítását.

Felhő alapú webtárhely

A rend kedvéért meg kell említenünk a felhő alapú webtárhelyeket is. Ezeket nem hosting szolgáltatók biztosítják, hanem gyakran külföldi tárhelyszolgáltatók. Az évek során kiderült, hogy megbízhatóságuk gyakran megkérdőjelezhető, mivel külföldi háttérrel rendelkeznek, az ügyfélszolgálati ügyintézésük is problémás, így legfeljebb magánszemélyeknek és kisebb vállalkozásoknak ajánlott alternatívák.