Mit kell tudni a domain nevekről?

A domain név elengedhetetlen kellék egy weboldal indulásához. Ugyanolyan fontos szerepe van ebben, mint például a webtárhelynek vagy a megfelelő tartalomkezelő rendszer telepítésének, illetve szakszerű használatának.

Hogy mit kell tudni nagy általánosságban a domain nevekről? Az alábbiakban informatív jelleggel összegyűjtöttük és megválaszoltuk a legfontosabb kérdéseket, sőt még a megfelelő domain név kiválasztásában is segítünk egy kicsit.

Mit nevezünk domain névnek?

A domain valójában nem más, mint leendő vagy meglévő weboldalunk neve, elérhetősége és egyedi azonosítója, amely lehetőséget ad arra, hogy a bonyolult IP címek helyett egy könnyen megjegyezhető nevet kelljen csak beírni a böngészőbe ahhoz, hogy a számunkra releváns oldalak megtekinthetők legyenek.

Nagyon sok szerepe van, így akár a marketing része is lehet, megkönnyítheti vállalkozásunk azonosítását, a végződések pedig akár még azt is megválaszolhatják, hogy melyik országból származik az adott weboldal. Domain nevet regisztrátorok útján szerezhetünk magunknak, de webtárhely vásárlásakor nagyon sok helyen automatikusan igényelhető.

A domain név felépítése

A domain alapvetően négy fontos elemből épül fel.

  1. Az első a protokoll, ami egy biztonságos weboldal esetében a https:// lesz.
  2. A második a www előtag, ami az aldomain és ma már gyakran teljesen elhagyható.
  3. A harmadik maga a domain neve, ami a www. és a .hu vagy más egyéb kiterjesztés közé kerül.
  4. A negyedik és egyben utolsó pedig a TLD vagy legfelsőbb szintű tartomány, ami az imént említett kiterjesztés lesz.

Hasznos tanácsok domain név választásához

Most, hogy már tudjuk, hogy mi az a domain név, honnan tehetünk rá szert és milyen felépítéssel rendelkezik, elérkezett az ideje a megfelelő kiválasztásának. Ehhez nyújtunk segítséget néhány hasznos és egyben gyakorlati tanáccsal:

Legyen egyedi, de ne túl hosszú

A sikeres domain név titka, hogy legyen olyan egyedi, amennyire csak lehet, ha brandépítés a cél, akkor legyen benne a cégnév valamilyen formában, jellemezze tevékenységünket is, de közben ne legyen túl hosszú, legfeljebb 8-10 karakter.

A kulcsszavakkal kiegészített domain neveket már érdemes elfelejteni. Ezek egykoron SEO szempontból nagyon fontosak voltak, manapság azonban a Google már nem igazán veszi figyelembe őket, még a lokális keresőoptimalizálásnál sem.

Se ékezet, se nehezen leírható név ne legyen

Bár Magyarországon már van lehetőség ékezetes domain nevek alkalmazására, ez azonban több szempontból is kerülendő. Különösen abban az esetben, ha külföldi piac felé is nyitnánk, hiszen ennek a leírása odakint komoly gondokat okozhat.

Sőt, mivel évtizedeken keresztül az ékezetmentesség volt a cél, ezért itthon is mindenki ezt szokta meg. Az ékezetek mellett arra is ügyeljünk, hogy a domain név könnyen leírható legyen, illetve egyetlen olyan megoldás se szerepeljen benne, aminek a leírása eltér a kiejtésétől.

A végződésekre is oda kell figyelni

Ha Magyarországon szeretnénk weboldalt indítani, illetve ezzel a magyar közönséget megfogni, akkor a .hu végződés használata indokolt. Ha viszont külföld felé is terjeszkednénk a jövőben, akkor ajánlott előre gondolkodni és a .eu vagy a .com kiterjesztések mellett dönteni.

Egy domain nem mindig elég

Végül, de nem utolsó sorban, ha nagyobb vagy fejlődő vállalkozás áll a honlap hátterében, akkor nem szabad a véletlenre bízni a jövőt, és ajánlott egyszerre inkább több domain nevet is megvásárolni.

Különösen fontos ez például akkor, ha a jövőben megakadályoznánk azt, hogy a miénkhez hasonló domain név alatt indítsanak konkurenciaoldalt. Ezért érdemes lehet lefoglalni hozzá több kiterjesztést – legalább a .eu-t és a .com-ot –, valamint az ékezetes változatot is, ha domain nevünknél ez releváns.