Webtárhely biztonság: Hogyan védjük az oldalunkat?

Bár a webtárhely szolgáltatók már mindent megtesznek azért, hogy felhasználóik a lehető legmagasabb biztonságban tudják weboldalaikat, azonban nem lehetünk elég óvatosak, hiszen a hackerek is folyamatosan dolgoznak az újabb és újabb módszereken.

Hogy miként tudjuk megvédeni webtárhelyünket és ezáltal oldalunkat az illegális behatolásoktól, vagy éppenséggel attól, hogy sem a tárhelyre kerülő tartalmakhoz, sem ügyfeleink személyes adataihoz ne tudjanak hozzáférni?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek segíthetnek ebben!

A jó jelszó mindennek az alapja

Nagyon sok biztonságtechnikai szakember hangsúlyozza, hogy az igazán jó jelszó az, amit még a tulajdonosa sem tud megjegyezni. Nyilvánvalóan a hétköznapokban ez nem mindig járható út, de egy webtárhelynél megtehetjük, hogy leírjuk jegyzetfüzetünkbe azt a véletlenszerű kódsort, ami erős jelszóként gondoskodik oldalunk védelméről.

Ha a megjegyezhetőségre törekszünk, akkor jelszavunk legyen teljesen egyedi, ne egy valóban létező kifejezés, inkább egy mozaikszó, amihez számokat, kis- és nagybetűket, valamint legalább egy speciális karaktert is társítunk. Ezt a jelszót pedig soha, semmilyen körülmények között ne adjuk ki harmadik félnek!

Óvatosan telepítsük a scripteket

Ha webtárhelyünkre scripteket telepítenénk, akkor mindig győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott szoftver kellően biztonságos, nem mellesleg pedig naprakész. Egy rossz script ugyanis hatalmas biztonsági kockázatot, gyakorlatilag egy biztonsági rést jelenthet számunkra.

Emiatt javasolt, hogy csak és kizárólag akkor használjunk ilyesmiket, ha pontosan tudjuk, hogy honnan származik és mit csinál a script. Különös körültekintést igényelnek az ingyenes szoftverek, amelyeket még nagyobb odafigyeléssel kell telepíteni és frissítésüket sem szabad elhanyagolni.

Gondoskodjunk a tartalomkezelő rendszerek extra biztonságáról

Egy webtárhely és egy weboldal esetében a tartalomkezelő rendszerek mindig kimagasló biztonsági kockázatot jelentenek, ezért válasszuk akár a Wordpress-t, akár a Joomlát, akár valamelyik másik megoldást, ezek naprakészen tartására és biztonsági kiegészítőinek telepítésére mindig kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Ajánlott például feltelepíteni hozzá legalább egy biztonsági szoftvert, bekapcsolni a kétfaktoros hitelesítést, de olyan beállítások alkalmazása sem árt, mint a belépési próbálkozások korlátozása.

Léteznek ma már nagyon komplex biztonsági megoldások is – noha ezek nem feltétlenül ingyenesek –, amelyek valós idejű védelmet garantálnak és többféle módon tudják akadályozni az illetéktelen behatolókat.

Fontos a rendszeres biztonsági mentés

Bár a biztonsági mentés közvetlenül nem járul hozzá a webtárhely és a honlap biztonságához, közvetetten viszont annál fontosabb szerepe van ebben. Az oka, hogy amennyiben esetleg bármi probléma merül fel a webtárhelyen, a biztonsági mentés miatt legalább adatvesztés nem lép fel.

Lényeges azonban, hogy mielőtt biztonsági mentést készítünk, mindig futtassunk le egy víruskeresőt a cPanelen keresztül, így nem kell aggódnunk a kártevők és egyebek miatt.