Webtárhely földrajz: Hol van az oldalunk?

Amennyiben egy saját weboldalt készítünk vagy programozunk, és a kapcsolódó fájlokat, valamint programkódokat kizárólag a számítógépünkre mentjük el, akkor azt alapesetben csak mi láthatjuk majd, nem lesz elérhető senki másnak.

Márpedig egy saját honlap lényege, hogy a világ minden részén elérjék az emberek a megvásárolt domain nevünket a böngésző címsorába gépelve. Hogy ez megvalósulhasson, webtárhelyre van szükségünk, ahová a honlapunkat feltöltve, illetve a választott domainnel összekapcsolva rögtön elérhetővé tehetjük mindenki számára.

Hol található a webtárhely?

Gyakori kérdés a webtárhely kapcsán, hogy mégis hol található, hová kerül majd feltöltésre weboldalunk? Erre a kérdésre földrajzilag azért nehéz válaszolnunk, mert vannak olyan szolgáltatók, akik saját szerverparkot üzemeltetnek, mások pedig szervereket, komplett parkokat bérelnek, amelyek biztosítják a helyet a honlapok számára.

Ez lehet egy vidéki kisvárosban, Budapesten, de akár a világ másik felén, egy idegen országban is. A földrajzi elhelyezkedés ma már egyáltalán nem befolyásoló tényező ezen a téren, illetve a választást sem határozza meg, ezért a kérdést érdemes inkább megfordítani.

Sokkal helyesebb tehát úgy feltenni, hogy milyen az a webtárhely, amire oldalunkat fel kell tölteni ahhoz, hogy sikeres lehessen? Ebben a tekintetben több szempontot is figyelembe kell venni ahhoz, hogy átfogó választ kapjunk, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Milyen legyen az ideális webtárhely honlapunk számára?

1. Gyors

A gyorsaság nemcsak SEO szempontból fontos egy weboldalnál, hanem azért is, mert növeli a felhasználói élményt. Az emberek, így látogatóink sem szeretnek ma már arra várni, hogy egy weboldal betöltsön, ezért érdemes olyan webtárhely mellett dönteni, amelyik kellő gyorsaságot és hátteret kínál ehhez.

A szolgáltatók java erről komplett statisztikákat közöl, illetve biztosítja a leendő bérlőket arról, hogy a kapcsolódás független pontokon és közvetlen módon történik több Internet eXchange Pointhoz, ami a gyors tárhely egyik alapja. A legtöbbször elég megnézni a szolgáltató saját weboldalát: ha elég gyors, nincs mitől tartanunk!

2. Biztonságos

A kibertámadások fénykorát éljük, ezért elengedhetetlen egy webtárhely kapcsán, hogy olyan helyre kerüljön a weboldalunk, ahol gondoskodnak a megfelelő adatvédelemről, illetve az egyéb kapcsolódó tulajdonságokról.

Elengedhetetlen például, hogy oldalunkon legyen SSL tanúsítvány, de alapvető fontosságúak a mentési és a visszaállítási lehetőségek, valamint az is, hogy rendszeres időközönként automatikus biztonsági mentéseket végezzen a tárhely, és ezt ne kelljen manuálisan elvégezni.

3. Bővíthető

Hogy egy webtárhely rugalmas és bővíthető legyen, az szintén alapvető fontosságú, különösen abban az esetben, ha a jövőben dinamikus növekedés várható vállalkozásunktól. A növekedés ugyanis jellemzően – még akkor is, ha nincs webshop a háttérben – együtt jár a tárhely méretének növekedésével.

Egy jó webtárhely ugyanis nemcsak a honlaphoz kapcsolódó fájlok tárolására szolgál, hanem könnyedén biztosítja a céges levelezés hátterét, és minél több részleg nyílik, minél több új munkatárs érkezik és minél több új szolgáltatás indul, annál fontosabb lesz a bővíthetőség.

+1. Legyen technikai támogatás

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban leendő oldalunkat igyekezzünk olyan webtárhelyen elhelyezni, amihez jelentős technikai támogatás kapcsolódik. Bármikor adódhatnak olyan problémák vagy kellemetlenségek ugyanis, amelyek csak segítséggel oldhatók meg. Ilyenkor óriási előny, ha van kihez fordulni a problémával!