Webtárhely növekedéshez: így válassz, ha továbblépnél a vállalkozásoddal!

Egy vállalkozás növekedését ma már alapvetően meghatározza az online jelenlét. Emiatt nagyon fontos lehet a továbblépéshez, ha biztosítjuk hozzá a szükséges hátteret. Ehhez gyakran teljesen új honlapra, máskor csak egy új tárhelyre van szükségünk.

Hogy miért fontos egy megfelelő webtárhely növekedéshez? Miért olyan lényeges ez a háttér ahhoz, hogy vállalkozásunk újabb szintre lépjen?

Ebben a cikkben azoknak a vállalkozásoknak vagy magánszemélyeknek adunk hasznos tanácsokat, akik növekvő pályára léptek és a következő szint elérését egy új webtárhely jelentheti számukra: webtárhely vásárlás.

Miért fontos a megfelelő webtárhely növekedéshez?

Rengeteg olyan vállalkozás működik ma Magyarországon, akik ott vannak az áttörés küszöbén, azonban mégsem tudnak eljutni újabb szintekre, mert nem látják a problémát.

Sokan ilyenkor még többet költenek marketingre, tartalmakra és a közösségi oldalakra, ami alapvetően nem rossz stratégia, de ha nincs mögötte megfelelő háttér, akkor csak ablakon kidobott pénz. Ezt a hátteret biztosítja egy webtárhely!

Hogy miért olyan lényeges egy webtárhely növekedéshez? Lássuk a legfontosabb szempontokat:

Gyorsabb betöltési idő

Hogy honlapunk milyen gyorsan jelenik meg a leendő ügyfelek és vásárlók előtt, az alapvető hatással van a felhasználói élményre. Minél gyorsabb a folyamat, annál nagyobb valószínűséggel lesznek vásárlók a látogatókból, és a gyors betöltési idő egyik alapja a jó tárhely.

Jobb SEO

SEO nélkül ma már egyetlen vállalkozás sem létezhet a digitális térben. Tudni kell azonban, hogy a keresőoptimalizálás egyik fontos eleme az oldal betöltődési sebessége. Minél gyorsabb, a Google annál jobb helyezéseket tud biztosítani.

Csökkenő visszafordulási arány

Szintén a gyors betöltődésből fakad, hogy a látogatók visszafordulási aránya is csökken. A statisztikák szerint, ha egy oldal betöltődésére várni kell, a potenciális ügyfelek inkább visszafordulnak és máshol keresik meg azt, ami őket érdekli.

Jobb visszatérési arány

Szintén statisztikák igazolják, hogy a gyors webtárhelyeken üzemelő weboldalakon nagyobb a visszatérési arány, az emberek tehát megjegyzik honlapunkat és szívesebben visszatérnek, ha az megfelelő felhasználói élményt nyújt.

Webtárhely növekedéshez? Ezek közül érdemes válogatni!

Természetesen közel sem mindegy, hogy milyen típust választunk abban az esetben, ha a webtárhely növekedéshez válik szükségessé. Minden esetben vállalkozásunkhoz, illetve igényeinkhez, úgymond a következő lépcsőfokhoz kell igazítani a választást.

A következő webtárhelyek jöhetnek szóba ebből a szempontból:

Osztott tárhely

Az osztott tárhely a kisebb vállalkozások számára lehet megfelelő döntés abban az esetben, ha kicsit szeretnének ugrani, és nem akarnak túl sokat költeni ehhez. Általában jelentős növekedés nem érhető el vele, hiszen továbbra is másokkal kell osztozni egy szerveren, de néha ez a legoptimálisabb döntés.

Különösen olyankor, ha honlapunk növekedésének a kulcsa csak a tárhely méretének növekedésében rejlik. Amennyiben a sebesség, a felhasználói élmény megfelelő, csak extra helyre van szükségünk, akkor az osztott tárhely jó döntés.

VPS tárhely

A VPS tárhely ezzel ellentétben már akkor nyújt megfelelő alternatívát, ha szeretnénk a dedikált szerverekhez nagyon közelítő teljesítményt, azonban még nem akarunk megvásárolni ehhez egy egész szervert.

Ha korábban osztott tárhelyen voltunk, a VPS jelentős növekedéshez vezet, hiszen segítségével nagyobb rugalmasság és skálázhatóság érhető el. Különösen gyors növekedésre alkalmas, de általában csak átmenetileg nyújt alternatívát.

Dedikált tárhely/szerver

Amennyiben komolyabb előrelépést szeretnénk, akkor a VPS helyett inkább dedikált tárhelyet, illetve dedikált szervert kell választanunk. Óriási teljesítménynövekedés érhető el a segítségével, és teljes hozzáférést, ezáltal lehetőségek egész tárházát biztosítja a vállalkozás fejlődéséhez.

Bár a legdrágább alternatíva mindegyik közül, azonban a legnagyobb rugalmassággal és biztonsággal jár. Különösen ideális akkor, ha weboldalunkon egyre nagyobb a forgalom és egyre erőforrásigényesebb feladatokat kellene kiszolgálnia.

Hogyan választható ki a legjobb webtárhely növekedéshez?

Természetesen sokak számára a fenti elnevezések legfeljebb csak egy kis útmutatásként szolgáltak, de szükségük van még némi segítségre ahhoz, hogy miként választható ki a legjobb webtárhely növekedéshez.

Az alábbiakban három olyan kritikus pontot prezentálunk, amelyek alapvetően megkönnyíthetik a döntést.

Mekkora a weboldal mérete és forgalma?

A vállalkozás növekedéséhez kiválasztott webtárhely kapcsán alapvető kérdés, hogy mekkora és milyen forgalmas weboldalhoz keressük?

Rendkívül lényeges, hiszen egy blognak vagy egy portfólió oldalnak nyilvánvalóan nincs szüksége sem nagy tárhelyre, sem kimagasló erőforrásokra ahhoz, hogy kiszolgálhassa a vásárlókat.

Ezzel szemben egy dinamikusan fejlődő webáruház vagy céges oldal esetén már érdemes elgondolkozni a komolyabb megoldásokon, hiszen itt vélhetően jelentős növekedés, folyamatos fejlődés várható, a webtárhelynek pedig minden esetben ki kell szolgálnia ezt és zökkenőmentesen skálázni a fejlődést.

Milyen mértékben változnak majd a weboldalhoz kapcsolódó igények?

A vállalkozás fejlődésével párhuzamosan a weboldalhoz kapcsolódó igények is folyamatosan változnak. Egy webtárhelynek ezt nagyon fontos követnie és kiszolgálnia, mondhatni lépést tartania az emelkedő követelményekkel.

Emiatt ajánlott úgy választani, hogy a webtárhelyen még maradjon némi extra lehetőség, némi erőforrás. Amennyiben ez hiányzik, vagy éppen a fejlődés miatt váltanánk tárhelyet, akkor vegyük figyelembe, hogy olyan mellett döntsünk, ami lehetőséget ad némi rugalmasságra.

Mennyire fontos a biztonság és a karbantartás?

Végül, de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb kérdés, ami nem is annyira kérdés: ha egy vállalkozással bővülünk, akkor ott egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a kibervédelemre, a biztonságra, a honlap rendszeres karbantartására, hiszen ez adja majd a siker egyik kulcsát, sőt sok esetben a teljes alapját.

Egy jó webtárhelynél alapvető, hogy mindig naprakész funkciókat kínál, rendszeresen és automatizáltan végzi a biztonsági mentéseket és folyamatos frissítésekkel is rendelkezik. Csak így biztosítható, hogy oldalunk és vállalkozásunk mindig biztonságban maradhasson.