Webtárhely sebesség: Miért fontos az oldalunk számára?

Egy sikeres weboldal minden esetben biztos alapokon nyugszik. Felsorolni is nehéz lenne ennek a biztos fundamentumnak az összetevőit, de kétség sem férhet hozzá, hogy a webtárhely sebessége egyaránt ide sorolható.

Amennyiben ugyanis a webtárhely gyors, akkor leendő honlapunk betöltődése is kellő sebességű lesz – már amennyiben ezt nem rontják el valamivel a készítők. A gyorsan betöltődő weboldalt sokan nem veszik figyelembe a sikerhez vezető úton, pedig statisztikák igazolják, hogy még a tizedmásodpercek is számítanak.

Mit nevezhetünk gyors weboldalnak?

A bevezető után adja magát a kérdés, hogy vajon mit nevezhetünk gyors weboldalnak? A kutatások szerint az internetezők közel fele elvárja egy honlaptól, hogy az a felkeresést követően legalább két másodpercen belül teljesen betöltődjön.

Ezek valós igények, amelyek azt jelentik, hogy ha a nem megfelelő webtárhely sebesség vagy a rossz programozás miatt a mi oldalunk csak három vagy négy másodperc alatt töltődik be, akkor a látogatóink több mint felét biztosan elveszítjük.

Mivel ezzel minden sikeres weboldal tulajdonosa tisztában van, kisebb háború indult azért, hogy minél gyorsabbak legyenek a honlapok, ezért írtuk fentebb, hogy minden tizedmásodperc sokat számíthat. Ez azonban még nem minden!

A weboldal sebessége a Google-nek is fontos

Mióta a Google bejelentette a Speed Update nevű funkciót, azóta hivatalosan is tudjuk, hogy az oldalsebesség rangsorolási tényezővé vált. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minél gyorsabb a weboldalunk, annál nagyobb esélyünk van előrébb kerülni a találati listán.

A SEO szakértők szerint itt léphetnek be a képbe a tizedmásodpercek, hiszen amennyiben van két konkurens, akik keresőoptimalizálási szempontból hasonló eredményeket érnek el, és csak az oldal betöltési sebességében vannak különbségek, akkor nagy valószínűséggel a gyorsabb kerülhet előbbre a találati listán. Még akkor is, ha a különbség mindössze 0,1 másodperc.

Kétségtelen, hogy a Google manapság egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a weboldalak a legjobb felhasználói élményt nyújtsák. Ez a minőségi tartalom mellett leginkább a honlap sebességével érhető el, tehát egyszerre két fontos szempontot is kiszolgálhatunk a keresőóriás igényeiből, ha odafigyelünk a gyorsaságra.

A konverziókat is befolyásolja az oldalsebesség

Ma már bizonyított, hogy az oldalsebesség a konverziókra is rossz hatással van – méghozzá közvetlenül. Az Amazon számolta ki néhány évvel ezelőtt, hogy elegendő csak egyetlen másodpercnyi lassulás ahhoz, hogy éves szinten több mint másfél milliárd dollárt bukjanak.

Ezt egy kisebb webshopra arányosítva is évi több százezer forintnak megfelelő összeget jelenthet, így érdemes odafigyelni az oldalsebességre, és dolgozni rajta, vagy ha tárhelyoldali lassulás van, akkor egy gyorsabb szolgáltatót keresni.

Hogyan mérhetjük a webtárhely sebességét?

A fenti adatok után sokakban talán már csak egyetlen kérdés maradt: miként mérhetjük meg webtárhelyünk sebességét? Erre többféle módszer, illetve eszköz is a rendelkezésünkre áll.

Az egyik legismertebb a Google PageSpeed Insight, ami átfogó információk nyújt a teljesítményről, a kapcsolódó problémákról, sőt osztályozni is tudja oldalunkat ebből a szempontból.

A Google saját eszköze mellett megbízható eredményeket mutat többek között a Pingdom, ami egy ingyenes eszköz és százalékos arányban mutatja a sebességet, de kiemelendő még a Load Impact is, ami vizuális elemekkel ábrázolja az ehhez kapcsolódó részleteket.