Webtárhely tárhelyméret: Mennyi kell az oldalunkhoz?

Egy honlap elkészítéséhez alapvetően két fontos elemre van szükség: domain névre és webtárhelyre. Ezek kiválasztása minden esetben többlépcsős folyamat, aminek minden egyes lépcsőfoka rendkívül lényeges ahhoz, hogy leendő weboldalunk sikeres lehessen.

A webtárhely esetében ilyen problémakör a tárhely mérete. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mekkora hely áll a rendelkezésünkre a honlap elkészítéséhez. Sokan elkövetik például azt a hibát, hogy csak azt veszik figyelembe: éppen akkor mekkora helyszükséglete van a leendő oldalnak.

Márpedig a későbbiekben a frissítések, az extra tartalmak rengeteg helyet vehetnek el, és akkor még nem is beszéltünk az esetleges bővülésről vagy kísérleti projektekről.

Szerencsére a legtöbb webtárhely szolgáltató nagyon rugalmas ezen a téren, így bármikor lehetőséget adnak a bővítésre, azonban érdemes már eleve úgy tervezni, hogy erre ne rögtön az induláskor vagy még azelőtt legyen szükség.

Az alábbiakban ezért sorra vettük a leggyakoribb honlaptípusokat, és tapasztalatainkra hagyatkozva megvizsgáltuk, hogy ezekhez mekkora webtárhely méret lehet szükséges.

Blog, portfólió honlap

Egy blog és egy portfólió honlap alapvetően a weboldalak belépő szintje. Nem tartalmaznak túl sok adatot, sem rengeteg oldalt, nincs szükség rengeteg kiegészítő plugin telepítésére az elkészítésükhöz, sőt mi több, a blogokon gyakran képek sincsenek.

Ilyen esetekben ritkán van szükség 1GB-nál nagyobb tárhelyre még akkor is, ha ebből levonjuk például a WordPress vagy más tartalomkezelő rendszer telepítési méretét.

Egy ilyen weboldal egyszerű struktúrát használ, a legalapvetőbb információk közlése mellett pedig az 1GB már elegendő ahhoz, hogy egy kisebb galériát is közöljünk, mindemellett megfelelő webdizájnt építsünk fel.

Kisebb céges weboldal

Ha kisvállalkozásunk van, és szeretnénk alaposabban bemutatni magunkat, tevékenységünket, munkáinkat, a rendszeres hírek mellett pedig szakmai cikkeket is publikálnánk, esetleg több galériát létesítenénk vagy saját videókat töltenénk fel, akkor a 2-3 GB elengedhetetlen lesz hozzá.

Ez a méret már nem akadályoz minket abban, hogy a megfelelő webdizájn mellett sok-sok extra kiegészítővel olyan funkciókat is tartalmazzon oldalunk, ami még tovább növelheti cégünk renoméját és a vásárlók hozzáállását.

Céges weboldal kisebb webshoppal

Ha egy komolyabb céges weboldalt szeretnénk indítani, amihez egy kisebb webshop is társul, akkor az 5GB-os tárhelyek már a belépő kategóriát jelentik. Nagyon fontos itt előre tervezni és figyelembe venni a webshop bővülését.

Az 5-8GB méret jellemzően már elegendő ilyen esetekben, de aki dinamikus fejlődést szeretne, a tartalmakkal folyamatosan frissülő céges oldal mellett tehát rengeteg új termék eladását tervezi webáruházon keresztül, ott érdemes inkább ennek a felső határát megcélozni.

Webáruház

Sokan úgy gondolják, hogy a webáruházakhoz nincs szükség nagy tárhelyre, pedig ezek a kezdeményezések igénylik a legnagyobb csomagokat. Ennek az oka pedig nem csak a sok termékben és a rengeteg termékfotóban keresendő, amelyek egyébként szintén nagy helyigénnyel rendelkeznek

Egy webáruház ugyanis optimális esetben folyamatosan bővül, növekszik a termékek száma, ezzel egyetemben a funkcióké is, miközben a látogatottsággal, a felhasználói felületekkel napi szinten extra megabájtok tucatjaira lehet szükségünk.

Emiatt egy kisebb forgalmú webshopnál a 10-15 GB a minimum, de egy nagyobb forgalmú webáruháznál a 20-25GB-os webtárhely sem tekinthető soknak indulásra, sőt ezt siker esetén alighanem gyorsan bővíteni is kell majd.